- Закарпатський Святвечір

Вартість - 650 грн
Виїзд з: Мукачево
Початок: о 18:00
Тривалість: 3+ години
У вартість включено: іжа, традиції, обряди, музика + тамада
Додаткові витрати: додаткові забаганки зверх меню

Традиційний Закарпатський Святвечір в етно-корчмі "Креденс" - обряди, звичаї, молитви, колядки, бетлегеми, 12 закарпатських пісних страв.

Свята Вечеря є символом родинної єдності в очікуванні справжнього дива – народження Божого Сина у людському тілі. Сім’ї сідають вечеряти після того, як на небі засяє перша зірка – як і та, що колись сповістила про народження Божого дитя у Вифлеємі. Здавна українці вірили, що дотримання різдвяних вірувань принесе в дім здоров’я, добробут та злагоду для всієї родини на увесь рік.

Перед вечерею гасили світло, і господар у темноті заносив до хати в'язанку соломи. Господиня питала: «Що вносять до хати?», а чоловік відповідав: «Золото!» Тоді запалювали свічку й усі разом починали розкидати по підлозі солому, кричали «звірячими» голосами, наслідуючи домашніх тварин, що мало накликати значний приплід худоби. Діти після вечері бавилися в тій соломі, шукали горіхи та яблука, а батько казав їм кудкудакати як кури, аби кури добре неслися. Під скатертину, застелену на святковому столі, господар клав сіно, яке отримувало назву "баба", а з соломи в’язав "діда" (дідуха) і ставив у кутку кімнати.

Важливим ритуальним атрибутом Різдва був карачун - це великий хліб з пшеничної муки, подібний до паски. Він сприймався як символ зимового сонця, котре після 22 грудня починає набувати більшої сили. Назву карачун пов’язують зі словами «короткий», «краткий» (подібні корені є в угорській, румунській, латинській мовах). Спечений на Різдво карачун клали на круглу сковорідку, вкриту осиковим листям або ж сіном, соломою, кукурудзяними листками. Карачун мав лежати на куті стола, у нього могли увіткнути кілька колосків або гілочку з ялинки, яка нагадувала хрест, обв’язували прядивом, а також під ним інколи ховали гроші, аби родина була багата. (Карачун не їли на Святвечір, він зберігався аж до Старого нового року (14 січня).

За матеріалами «Закарпатський кореспондент» та Оксана Тиховська

Меню Святвечір по-закарпатськи:

  • Капуста квасна,
  • салат венігрет,
  • салат шуба,
  • наповнена риба,
  • пироги,
  • голубці з білими грибами,
  • човлент,
  • кутя,
  • бобальки,
  • узвар,
  • хліб із пєца (Киричин),
  • вино.

телефони:
099 633-54-52, 098 25-110-66
050 328-06-50, 096 055-8-321

Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи Закарпатський святвечір по-закарпатськи